[網絡] 關於pccw FTTH光纖MODEM,ROUTER同NAS的問題

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 13:27 發表

唔夠快, 你講左D咩?
我以為佢話pccw死server

還原成功了, 將ROUTER刷回原廠ROM
現在慢慢試試,看看ROUTER會不會再死機和無法連線

大家有空可幫忙測試能否連線,謝謝
http://discuz.servebbs.com/viewt ... &extra=page%3D1

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 12:22 發表

上網搵到,有教點刷回原廠ROM
回家試試, REBOOT都係唔最佳方法,我都認同,慢一有人DL ing斷左線就唔係咁好
半夜都有影響?
仲用HTTP DL?死左唔識RESUME嫁 ?

引用:
原帖由 toby 於 2012-7-23 19:51 發表

半夜都有影響?
仲用HTTP DL?死左唔識RESUME嫁 ?
半夜如果SET左自動RESTART, 咁有人凌晨下載緊咪會斷線囉, 咁既意思

但隻ROUTER真係會半夜死機, 好奇怪. 係連唔返線

依家另一個問題係,
搵唔到TP-LINK 1043ND SET佢24小時不斷線長期連線,
係咪原裝ROM無依個功能既呢?
(已刷回原裝ROM)

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-23 21:52 發表

半夜如果SET左自動RESTART, 咁有人凌晨下載緊咪會斷線囉, 咁既意思

但隻ROUTER真係會半夜死機, 好奇怪. 係連唔返線

依家另一個問題係,
搵唔到TP-LINK 1043ND SET佢24小時不斷線長期 ...
你講咩牙
router 點會做唔到 24/7
系你個router 的問題
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-23 22:50 發表

你講咩牙
router 點會做唔到 24/7
系你個router 的問題
意思係你唔上網一段時間,router會自動斷線,直到你再上網,router又會自動連線,

我要set死佢唔斷,可能依隻router無,無就好啦

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-24 07:53 發表
意思係你唔上網一段時間,router會自動斷線,直到你再上網,router又會自動連線,

依個叫咩功能??
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 23/7/2012 09:48 發表
TP-LINK 1043ND 掉左佢買過隻LA
this
using this router with PCCW 200M, but up to now, no hang

引用:
原帖由 jackli 於 23/7/2012 12:04 發表

我估佢系stock 無fresh 過
i use latest stock firmware, also no hang or disconnect

引用:
原帖由 紙羊 於 24/7/2012 07:53 發表

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 bebird 於 2012-7-24 13:37 發表

謝謝, 回家再看看設定
感謝!

我知咩原因,原來選浮動IP,係沒有上圖中的 "永遠自動連線選項"
明白了

暫時回復返原裝ROUTER後,都仲未斷線死機

睇下今晚UPLOAD隻三國志12去NAS之後,會唔會半夜ROUTER死機

可以慳返去食富臨
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-7-25 22:31 發表
可以慳返去食富臨
  留返年尾升級個硬碟,無位啦
一野買個4TB返黎