[平版電腦] M$傻拎o左!!Win8唔俾boot機自動跳去傳統desktop UI!!

M$傻拎o左!!Win8唔俾boot機自動跳去傳統desktop UI!!

Windows 8
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

原本我都認同有 Super bar 後,Start menu 變相重要性減少
但依家 M$ 似乎仲未諗清楚 UI 應該點樣兼容 desktop pc 同 tablet...

佢呢個做法應該係為 Tablet 而做
其實如果咁做的話,"Desktop" 呢一頁仲存在都冇乜意義
:)

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-8-7 16:37 發表
原本我都認同有 Super bar 後,Start menu 變相重要性減少
但依家 M$ 似乎仲未諗清楚 UI 應該點樣兼容 desktop pc 同 tablet...

佢呢個做法應該係為 Tablet 而做
其實如果咁做的話,"Desktop" 呢一頁仲存在都冇乜意義 : ...
mon 有touch screen , mouse 變 track pad
但都係搞到一舊舊...

引用:
原帖由 XT 於 2012-8-7 16:40 發表

mon 有touch screen , mouse 變 track pad
但都係搞到一舊舊...
個人就可以咁玩,你叫公司/學校咁玩啊?
除非 M$ 資助全球公司換 touch screen 啦
:)

引用:
原帖由 hamu278 於 2012-8-7 16:53 發表

個人就可以咁玩,你叫公司/學校咁玩啊?
除非 M$ 資助全球公司換 touch screen 啦
我覺得係intel夾埋班oem玩野就真
PC已經好快 , 唔搞花邊野點逼你換機?
但我而家覺得佢咁做係自己逼死自己

引用:
原帖由 XT 於 2012-8-7 16:55 發表

我覺得係intel夾埋班oem玩野就真
PC已經好快 , 唔搞花邊野點逼你換機?
但我而家覺得佢咁做係自己逼死自己
其實係煙條玩OEM廠就真,Netbook/CULV已係一例

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2012-8-7 17:08 發表

兩間野互玩就真:funny
Netbook 單野本來非計劃中的, 原目標係CULV notebook (Ultrabook), ASUS 自己搞出黎je

引用:
原帖由 XT 於 2012-8-7 18:24 發表

兩間野互玩就真:funny
Netbook 單野本來非計劃中的, 原目標係CULV notebook (Ultrabook), ASUS 自己搞出黎je
近年感覺係煙條玩OEM多,尤其Ultrabook某程度 = 殺創意

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2012-8-7 18:24 發表

近年感覺係煙條玩OEM多,尤其Ultrabook某程度 = 殺創意
煙條見Air咁好搵 , 咪搵笨埋一份囉
同埋OEM鐘意亂出野嘛 , CULV 機都可以搞到鬼咁重又係自己搵黎衰既

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2012/8/7 17:08 發表

Ultrabook
Ultraviolet another example

其實 culv機宜家仲有無係市場上 佢應該同Ultrabook  高低配咪幾好

若果佢真係咁樣唔俾轉去傳統UI,我第一個用腳投票,叫Dell繼續俾Win7 image我

去no1 睇pxxx123 點答都好

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-8-7 23:02 發表
去no1 睇pxxx123 點答都好
唔洗過no1
佢好似過左來了