[業界消息] ARM vs x86 Tablet: ~US$300 difference

super-large slate for business use sosad
至於 tablet 要取代 ultrabook,其實唔難,Surface Pro 正是一例。但問題是市場對鍵盤的態度。
因為 tablet 同 ultrabook 既分別就在於一個係 keyboard 主體,然後摺得埋既 monitor。另一個就係腳架撐住個 mon,外加可以拆既 keyboard.

P.S. 做 word processing,有 keyboard 點都好過 virtual input.

引用:
原帖由 Henry 於 2012-8-19 20:08 發表

我係會覺得雖然佢係會保持住10吋左右,但遲早應該會同Ultrabook/Notebook合體.
拎兩件野出街完全唔符合輕便原則.
我預左 ultrabook 係死貨黎..跟本好多enduser 唔知乜係ultrabook..咪又係notebook一部..
sony 出咁多年 notebook..講ultrabook..佢仲似樣..好多廠出既所謂ultrabook跟本就係notebook改名..用粒ivy bridge就話自己係ultrabook..
所以結論係..ultrabook將會仲失敗過netbook...

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-19 19:03 發表

呢條line唔會點大賣...
睇價錢..應該會好賣過唔少desktop機..

引用:
原帖由 siuba 於 2012-8-20 22:40 發表

睇價錢..應該會好賣過唔少desktop機..
其實desktop太平, d人都會買desktop, 呢類tablet要快就會好q貴

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-20 22:48 發表

其實desktop太平, d人都會買desktop, 呢類tablet要快就會好q貴
希望唔好咁貴啦..我都有興趣整返部..慳位要緊~~
我依家用緊部desktop 應該行多兩年左右..兩年後應該另一個世界~~

引用:
原帖由 siuba 於 2012-8-20 23:08 發表

希望唔好咁貴啦..我都有興趣整返部..慳位要緊~~
我依家用緊部desktop 應該行多兩年左右..兩年後應該另一個世界~~
而家就係講緊$5K up

乜都無都要$4K以上, 你話會唔會有kb會平得過$5k?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-20 23:09 發表

而家就係講緊$5K up

乜都無都要$4K以上, 你話會唔會有kb會平得過$5k?
預5k 咁平?XDD
初出時我諗要 7-8k.. 期待兩年後可以4K內啦~

引用:
原帖由 siuba 於 2012-8-20 23:40 發表
預5k 咁平?XDD
初出時我諗要 7-8k.. 期待兩年後可以4K內啦~
無乜機會, 原因係Intel堅持用mobile ULV

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-20 23:41 發表

無乜機會, 原因係Intel堅持用mobile ULV
都唔係既..celeron / pentium 級 ulv 應該可以平好多..

引用:
原帖由 siuba 於 2012-8-21 01:02 發表

都唔係既..celeron / pentium 級 ulv 應該可以平好多..
果個係CULV, 其實暗暗地已經無左