[相機攝影] NEX 5R 玩野?!

NEX 5R 玩野?!

見到SPEC

5R VS 5N

WIN: 快速混合式對焦: 99 點 (相位自動感測), 25 點 (對比感測系統)
WIN: 拍片(電池) 約 100分鐘 (1920x1080 約17Mbps)
WIN:  防止影像模糊 場景模式

WIN: 而家跟PZ 1650 鏡

輸: 影相(電池) 330張.
輸:  壓敏式 Mon

玩咩..SONY

電阻mon?

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-10-6 23:16 發表
電阻mon?
電阻有乜問題
唔洗拉拖,用電阻好過用電容,起碼唔洗一定要用手先用到,重要O既係用起上黎係點,而唔係用左D乜料

用同一粒電,focus system食電左持續力差左有咩問題?

NEX-5用家表示都係無咩驚喜令我換

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2012-10-7 23:12 發表
淨係一個Hybird AF已經有足夠推動力去換機--除非你手上全部係MF鏡

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2012-10-7 23:12 發表
有EVF價錢夠平就足以令唔少人換

係woo, panasonic gf系都係電阻式?!

係怕誤按??? (TouchFocus/ TouchSnap)

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-8 15:23 發表
係woo, panasonic gf系都係電阻式?!

係怕誤按??? (TouchFocus/ TouchSnap)
好o既電阻式,一樣好輕力按都有反應,又唔洗一定要用手指先可以按到,咁點解仲要用電容式

引用:
原帖由 符碌 於 2012-10-8 15:48 發表

好o既電阻式,一樣好輕力按都有反應,又唔洗一定要用手指先可以按到,咁點解仲要用電容式

5800xm果個都算係好電阻式
對比大陸果期d手機 已經好好多

同埋部機唔似手機咁用
你多數都係拎起左先touch 你唔會向前90度但仲用手指掂而唔係用手指甲吉掛
咁樣應該會準好多

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012-10-8 15:54 發表

5800xm果個都算係好電阻式
對比大陸果期d手機 已經好好多

同埋部機唔似手機咁用
你多數都係拎起左先touch 你唔會向前90度但仲用手指掂而唔係用手指甲吉掛
咁樣應該會準好多 ...
上年玩過部大陸pmp,電阻式touch mon,但個感覺靈敏到仲以為係用緊電容式