[相機攝影] 有無兄弟係用canon DSLR? 想問問廣角鏡

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 23:22 發表
其實我懶到想17-70 就算...
不過又好似好浪費XD
你知唔知攞住2-3支鏡換黎換去係件幾咁麻煩既事

就算拎多過一支去,每日都係帶一支出街好

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 23:22 發表
其實我懶到想17-70 就算...
不過又好似好浪費XD
If the budget is allowed, you can think about 17-70 + 70-200 F/4 IS USM II. The total weight(Bag with camera) will over 2KG.

近既..平平地 50/1.8 or 85/1.8 or 85/1.4 影櫻花 ok..
遠既拎支 70-300 果d都夠用..

btw..點解會係wide..@_@

回復 31# cainester 的帖子

我知..
基本上今轉九州係一個地方stay一日..
8日..其中五日JR暴走九州一圈..
所以我只會帶多一支去...
願燈力與我常在

引用:
原帖由 siuba 於 2013-2-20 23:27 發表
btw..點解會係wide..@_@
Landscape photography always use wide end.

回復 34# siuba 的帖子

最理想係影到花海...
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 23:29 發表
最理想係影到花海...
但問題係..唔會靚..除非你係好高地方影落去兼果度勁多櫻花樹..太wide收太多景..又太雜..
我去親呢d..只會諗方便帶咩鏡才係考慮..你有17其實都夠用.. 我印象中影櫻花唔駛長鏡添..

回復 38# siuba 的帖子

最方便係就咁17-70 tim...
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 23:34 發表
最方便係就咁17-70 tim...
如果我有呢支鏡我應該淨帶呢支..最多帶多支 50/1.8 ..總之大光圈就是了..
去旅行會出去成日..拎住部機又拎咁多鏡會好大負擔的.. (不過只係我..有人唔care..)

索性係個邊買

回復 41# lctang 的帖子

其實我都唔知過到去會/應該買咩
願燈力與我常在

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-2-20 23:40 發表

其實我都唔知過到去會/應該買咩
去東京的話..搵二手舖買鏡買呀~~~

回復 43# siuba 的帖子

今次係九州
唔係東京..
願燈力與我常在