[相機攝影] 大家有幾多支鏡?

引用:
原帖由 metto 於 2013-3-5 11:05 發表
通常我係買 body only, 再另外買鏡
而家用緊
5d mark 2
35L, 40 f/2.8, 135L, 70-200L f/4
想買300 f/4
135L

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-3-5 11:11 發表

唔係我想, 只係廠商咁出鏡, 冇法子

如果以一般變焦鏡來講
3-4 倍的成像係較好
5倍以上就會開始下降....
之前見某報話, T牌的天涯鏡做SPECIAL PRICE, 18-200 定220, 話咩15X ZOOM.

如果係咁, 即係影到唔好QTY?

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-3-5 11:12 發表

135L
very nice lens but difficult to use sometimes, really have to learn how to find optimal distance

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2013-3-5 11:13 發表

之前見某報話, T牌的天涯鏡做SPECIAL PRICE, 18-200 定220, 話咩15X ZOOM.

如果係咁, 即係影到唔好QTY?
大倍數變焦鏡都係屬於入門鏡, 方便型
所以影出來的質素會差些少...
去到tele 部份, 通常光圈會細到好少 (如6.3), 好容易手震

話雖如此, 但就算用天涯鏡, 質素一定比DC好好多
只係及不上3-4倍變焦鏡, 更何況L 鏡

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-3-5 11:11 發表

唔係我想, 只係廠商咁出鏡, 冇法子

如果以一般變焦鏡來講
3-4 倍的成像係較好
5倍以上就會開始下降....

canon 果支 28-300 系唔得的
當然, 貴果D會好好多
doo..m = =

仲有一樣野aps-c 系 變焦系 x1.6 的
doo..m = =

引用:
原帖由 DICKXDV 於 5-3-2013 10:20 AM 發表

用緊咩?
同我個人一樣............柒o的!

引用:
原帖由 lorym 於 2013-3-5 12:10 發表

同我個人一樣............柒o的!
乜你唔係用45D咩?

而家得番枝35.8
以前有18-55 KIT
SIGMA 70-300

引用:
原帖由 toby 於 5-3-2013 12:50 PM 發表

乜你唔係用45D咩?

而家得番枝35.8
以前有18-55 KIT
SIGMA 70-300

乜野黎架?
我係新手唔識哩 d 野喎。

3支..
一支wide
一支prime
一支tele

引用:
原帖由 lorym 於 2013-3-5 09:23 發表

我冇喎。
我都冇
果支賣左比dom姐

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-3-5 11:20 發表

大倍數變焦鏡都係屬於入門鏡, 方便型
所以影出來的質素會差些少...
去到tele 部份, 通常光圈會細到好少 (如6.3), 好容易手震

話雖如此, 但就算用天涯鏡, 質素一定比DC好好多
只係及不上3-4倍變焦鏡, 更何況L 鏡 ...
找返資料了.

http://www.tamron.com.hk/upinfo.htm

騰龍B008鏡頭是目前市面上體積最輕巧的15倍光學變焦鏡頭,內置騰龍4級補償VC影像防震系統及騰龍研?的PZD (Piezo Dive)寧靜超聲波自動對焦馬達,同時配備15倍光學變焦,提供18mm-270mm廣角、標準及遠攝焦距,鏡頭只重450g,是集機動性、操作方便與高質素三大優點於一身的「天涯」鏡頭,最適合旅行、家庭及攝影初學者使用。

似乎可以考慮..
不過無錢..
願燈力與我常在

引用:
原帖由 lorym 於 2013-3-5 13:09 發表

乜野黎架?
我係新手唔識哩 d 野喎。
4 five D

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2013-3-5 13:18 發表

找返資料了.

http://www.tamron.com.hk/upinfo.htm

騰龍B008鏡頭是目前市面上體積最輕巧的15倍光學變焦鏡頭,內置騰龍4級補償VC影像防震系統及騰龍研?的PZD (Piezo Dive)寧靜超聲波自動對焦馬達,同時配備15倍光學變 ...
自己經驗, 天涯鏡唔襟玩, 你好快就想換其他鏡
B003我玩過