[相機攝影] 腳架的選擇

腳架的選擇

想買支腳架,暫時睇中 Manfrotto MKC3 H01, Velbon Ultra Maxi-L Tripod, Velbon Ultra Luxi-M Tripod

依3支唔知邊支好
定係各位有更好o既提議?

For what model camera?

邊支輕

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-19 11:59 發表
For what model camera?
Nex-6

引用:
原帖由 lctang 於 2013-5-19 13:33 發表
邊支輕
1.2 vs 1.23 vs 1kg

就咁睇Manfrotto好似唔夠穩陣

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-19 18:46 發表
佢個腳管直徑得21mm.... 其他有22mm
不過最大問題係Manfrotto 個價錢係 Velbon o既一半,所以先唔知點揀好

引用:
原帖由 kclee514 於 2013-5-19 20:10 發表

佢個腳管直徑得21mm.... 其他有22mm
不過最大問題係Manfrotto 個價錢係 Velbon o既一半,所以先唔知點揀好
原來係咁

腳架可以用好多年, 買個好d既都抵

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-19 18:46 發表
mud qc 對呢d都有研究架咩

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-19 20:11 發表

原來係咁

腳架可以用好多年, 買個好d既都抵
Manfrotto 個牌子同velbon 有過之而無不及,但竟然類似產品個價錢差咁遠
所以先想問下意見

二手 Gitzo + Markins 波頭有冇興趣

引用:
原帖由 kclee514 於 2013-5-19 22:03 發表

Manfrotto 個牌子同velbon 有過之而無不及,但竟然類似產品個價錢差咁遠
所以先想問下意見
但係睇落好似唔夠穩陣
定係粗d架

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-20 02:44 發表

但係睇落好似唔夠穩陣
定係粗d架
唔知,最後都係買左 manfrotto,信佢意大利牌子唔會靠害
如果唔係趕住用就會買manfrotto befree... 英國貴過香港成倍

引用:
原帖由 kclee514 於 2013-5-20 02:46 發表

唔知,最後都係買左 manfrotto,信佢意大利牌子唔會靠害
夠唔夠實淨?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-20 02:47 發表

夠唔夠實淨?
上網買,禮拜二先知