[智能電話] [齋吹冇成交] S4,One, Z ..呢期D新機, 點解我換唔成機...

[齋吹冇成交] S4,One, Z ..呢期D新機, 點解我換唔成機...

我其實有D quota等換機。 搞左一排已到左5月都唔知點解換唔到機。

話說自己本來用碌一, 當日買果時係打算過渡去S4的。 點知我使用習慣下碌一真係要一日二叉、甚至三叉。 我自認輕度用家, milestone一代都未至於咁多機會要二叉。  所以舊年問人地碌二的電池實戰情形係夠力頂一日, 我便二話不説換碌二, 仲夾硬買3豬版為左慳電。

今年四至五月都未見到30C的夏日天氣, 但我已發現碌二個芒頂唔住烈日下的正午太陽。 舊年用碌一的夏季, 記憶中無泥個問題。 導致我一直不敢考慮換S4。 而其它quota機主問到碌二平左好吸引....我都不表意見。 因為香港有近半日子有可能有夏天式烈日, 若睇唔清個芒就等如唔知幾時出街會冇手機。

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 15:47 發表
我其實有D quota等換機。 搞左一排已到左5月都唔知點解換唔到機。

話說自己本來用碌一, 當日買果時係打算過渡去S4的。 點知我使用習慣下碌一真係要一日二叉、甚至三叉。 我自認輕度用家, milestone一代都未 ...
HTC 個MON 你應該會冇問題, 不過係粒電我仲係有介戒心.
唔知可唔可以頂到1日

引用:
原帖由 bondleung 於 2013-5-20 15:53 發表

HTC 個MON 你應該會冇問題, 不過係粒電我仲係有介戒心.
唔知可唔可以頂到1日
用3g 應該可以項到一日 多啲

其實我個人一直留意htc手機。 舊年D款就無謂提了, 但今年死極冇貨交的One好可惜仲未換得成。

One個外型好趕客下, 我身邊所有女性都拒絕。 係---拒絕, 連未成年的都咁講。

其次, One好易變暖。 好多人都好怕一部係冷氣房都暖身的手機。 一暖身的的話, 係揸邊忽都暖。 到三十度夏天戶外時點算好?

仲有係難用。 用慣左iP4及Galaxy, 對於冇physical wake up button好吾慣。 我試唔到點先可以單手摷出One並立即wake up部手机睇notice或check時間天氣等, 去示範One可以好易用。  其次, One連打個電話出去都煩過人, 亦令我對htc死晒心。

One的相機功能終於可以吸引到iP用戶。 但.... 佢D新功能下的File, 適合FB同whatsapp分享嗎?   我唔識答。

而上市價錢、同上市時間性上, 我身邊D quota都一至拒絕呢部。 甚至唔肯考慮, 仲哀過部XZ, 果時仲肯去睇下。

又要猛太陽下用到(Mon 夠光)
又要耐用 (note 2 level)

好有難度

引用:
原帖由 micmicll 於 20/5/2013 16:06 發表

好有難度
good mon + changeable battery law!

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 16:04 發表
其實我個人一直留意htc手機。 舊年D款就無謂提了, 但今年死極冇貨交的One好可惜仲未換得成。

One個外型好趕客下, 我身邊所有女性都拒絕。 係---拒絕, 連未成年的都咁講。

其次, One好易變暖。 好多人都好怕一部係 ...
ZOE is mp4 file
外型方面,我身邊啲friend 都話好喎 (比起s3)

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-20 16:08 發表

good mon + changeable battery law!
呢個咪難度囉
Good Mon + changeable battery 好似得小米

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 16:06 發表

好有難度
我仲要單手可操作基本功能... 發現好困難。  Sony XZ本來仲好期待會出sharp版的....

講真, 我自己轉用智能手機時考慮左好幾年, 比到貴過industry standard的 6K, 總可以有些少要求吧?

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 16:09 發表

外型方面,我身邊啲friend 都話好喎 (比起s3)
女性呢?

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 16:09 發表

Thanks ~

即係whatsapp, FB分享冇難度嗎?

S4試過係太陽下都睇到既(33%光)

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 16:14 發表

女性呢?
上至母親大人
下至女友+表妹門
都係咁講

不過問佢地, 佢地都係要note 2
因為大mon

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 16:15 發表

Thanks ~

即係whatsapp, FB分享冇難度嗎?

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 16:10 發表

呢個咪難度囉
Good Mon + changeable battery 好似得小米
我舊年本來想要小米的, 亦想要iPhone的, (前年亦想要小米的, 或RAZR Maxx)
但我等到換机/死机30日內買唔到, 當日亦冇人話我知幾時可買到
比人迫入galaxy或htc做苦主