[智能電話] [齋吹冇成交] S4,One, Z ..呢期D新機, 點解我換唔成機...

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 16:13 發表

我仲要單手可操作基本功能... 發現好困難。  Sony XZ本來仲好期待會出sharp版的....

講真, 我自己轉用智能手機時考慮左好幾年, 比到貴過industry standard的 6K, 總可以有些少要求吧? ...
Note 2 耐用係因為佢機身大+粒電大啫
好可惜, 而家只可以揀 package A/B/C
要睇吓有咩係一定要有, 有咩係optional
再跟住呢個list 揀機

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 16:20 發表

我舊年本來想要小米的, 亦想要iPhone的, (前年亦想要小米的, 或RAZR Maxx)
但我等到換机/死机30日內買唔到, 當日亦冇人話我知幾時可買到
比人迫入galaxy或htc做苦主 ...
上年比我揀s3 or one x
我揀左s3, 因為唔鍾意 Tegra 3

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 16:18 發表

上至母親大人
下至女友+表妹門
都係咁講

不過問佢地, 佢地都係要note 2
因為大mon
你唔好介意我咁講, 其實你買左, 問佢地唔通話不可接受地醜咩?   事實上, 我地男性冇見到有幾多人對One外型反感。

我了解係一款衫或產品, 若無論如何你扭盡六壬佢"姖"地都一定唔會用、唔肯買, 先至係真正的唔掂 。    

我遇到的情形就係咁, 女性把口同個心係兩回事來的

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 16:23 發表

Note 2 耐用係因為佢機身大+粒電大啫
好可惜, 而家只可以揀 package A/B/C
要睇吓有咩係一定要有, 有咩係optional
再跟住呢個list 揀機
手機生產商個business model搞到咁寸, 真係冇計~

所以等左半年, 暫時4核年代仲係換机失敗~

但係唔係我開口問喎
好多時係:啑?? 你又換左機呀咁靚嘅?

除左女朋友,因為係佢叫我買嘅
個時我仲諗緊 z or one
引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 16:29 發表

你唔好介意我咁講, 其實你買左, 問佢地唔通話不可接受地醜咩?   事實上, 我地男性冇見到有幾多人對One外型反感。

我了解係一款衫或產品, 若無論如何你扭盡六壬佢"姖"地都一定唔會用、唔肯買, 先至係真 ...

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 16:38 發表
但係唔係我開口問喎
好多時係:啑?? 你又換左機呀咁靚嘅?

除左女朋友,因為係佢叫我買嘅
個時我仲諗緊 z or one

Z 同 one 之間, 等到今日仲更加難揀

比著係我的話, 若部死人碌一頂到Z出而唔至於要3叉, 我可能一出又有死仕証實電池OK就立即換Z算。 奶過htc既人唔會再等佢D空頭支票。

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 16:45 發表

Z 同 one 之間, 等到今日仲更加難揀

比著係我的話, 若部死人碌一頂到Z出而唔至於要3叉, 我可能一出又有死仕証實電池OK就立即換Z算。 奶過htc既人唔會再等佢D空頭支票。 ...
我只可以話你要求太高。。。
Z 一出嘅時候一定冇可能 低過5k
電就冇得好講, Sony又要薄, 又要 waterproof

如果z 可以厚小小+ 多番小小電我應該已經買左
7mm 同9/10mm 對我黎講冇咩分別

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 16:49 發表

我只可以話你要求太高。。。
Z 一出嘅時候一定冇可能 低過5k
電就冇得好講, Sony又要薄, 又要 waterproof
公平D, Like comare with Like

S3, Z,  S4, One,... 甚至碌一、二, 定價通通6K水平~

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 16:51 發表

公平D, Like comare with Like

S3, Z,  S4, One,... 甚至碌一、二, 定價通通6K水平~
所以咪所有機都有小小缺陷囉
只可以揀部比較可以接受到

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 16:54 發表

所以咪所有機都有小小缺陷
只可以揀部比較可以接受到
今日睇Z當日黎講係正。 當只衰Sony名太臭, 第一、二水班客我眼中真係盲目地入貨~

而當日我已換碌二, 冇理由去冒險。 而我身邊D quota睇完Z都話想等埋S4或等碌二減價。

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 16:56 發表

今日睇Z當日黎講係正。 當只衰Sony名太臭, 第一、二水班客我眼中真係盲目地入貨~

而當日我已換碌二, 冇理由去冒險。 而我身邊D quota睇完Z都話想等埋S4或等碌二減價。 ...
我當日去過 Sony個試玩會
拎過上手就知 it's not my cup of tea

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 16:59 發表

我當日去過 Sony個試玩會
拎過上手就知 it's not my cup of tea
呢句聽過好幾次
我都唔知Sony 班designer衰D乜?

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 17:01 發表

呢句聽過好幾次
我都唔知Sony 班designer衰D乜?
手感
呢個一定要攞上手先會知道
正如iphone 個 home button, 係 Samsung galaxy series 冇得比

引用:
原帖由 micmicll 於 2013-5-20 17:04 發表

手感
呢個一定要攞上手先會知道
正如iphone 個 home button, 係 Samsung galaxy series 冇得比
咁就冇計
人人有唔同要求
XZ D女人又係點揸都唔like
你係玩家級啦

我只求用到
由山寨到nokia都肯考慮
其實係cheap客

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-5-20 17:09 發表

咁就冇計
人人有唔同要求
XZ D女人又係點揸都唔like
你係玩家級啦

我只求用到
由山寨到nokia都肯考慮
其實係cheap客
某情度上我對details 嘅追求係同SJ 學嘅
Apple 比人優勝就係呢小小,甚至微不足道嘅細節
只可惜SJ 已死