[硬件] [AMD愛好者系列 #100] APU 小筆電來襲 - Acer V5-122P

[AMD愛好者系列 #100] APU 小筆電來襲 - Acer V5-122P

這就是早前 AMD 在 Computex 前夕發佈 採用 AMD 新一代低功耗 "美洲豹" (Jaguar)處理器的
超薄本 (Ultrathin)

Acer V5-122P
採用 AMD 最新 "Jaguar" 四核心處理器 A6-1450M

1GHz 四核心 設計, 接上火牛後 最高 Turbo 可達 1.4GHz

原廠配置
Onboard 2GB DDR3 , 另有 1x SO-DIMM (支援最高 10GB RAM)
香港版本代理配置為 2+4GB =6 GB
500GB SATA HDD , 為 WD Blue 7mm 薄身版

隨機火牛

小筆電採用內置電池設計, 沒法換電

機身附有
- Mini DisplayPort 接頭, 隨盒附送一個 MiniDP -> D-Sub 接線

- 1x USB 3.0 , 1x USB 2.0

- SD Card Reader
- 機底有一組接頭用意不明, 可能是預留配外置電源或 Docking 用途

實機

New AMD APU Logo

出廠時間 不足一個月

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

如需更換 SSD / 記憶體 需拆開底殼

拆 HDD 時請特別小心 Flexi cable 接線以免因人為損壞失去保用

內置電池為 "AC13C34" , 2640mAh, 30Wh , 11.4V

很多 Flexi Cable , 更換 HDD / 記憶體 / MiniPCIe WiFi card 時請特別小心

UEFI BIOS
很少選項,  還好有 AHCI / SATA Mode  及 UEFI / Legacy Mode 選擇

天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

改用回 Windows 7 的用家請留意

- 必需停用 UEFI Mode
- 保留原廠 HDD 以作保用

有背燈 Keyboard

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2013-6-9 16:49 發表
- 保留原廠 HDD 以作保用
-
呢樣已經係指定動作, 如果唔係好大機會會無o左保用
香港已經完了!
http://www.no3b.net

Basic Benchmark

天然系長髮眼鏡娘 最高

換 hdd 要拆底殼咁麻煩
香港已經完了!
http://www.no3b.net

引用:
原帖由 469394 於 2013-6-9 20:48 發表
換 hdd 要拆底殼咁麻煩
要想拆野換野HP DM1 好方便,連螺絲都唔駛.
唔知HP DM1 會唔會更新到A4 5000 版.我比較prefer HP DM1.
估唔到今次ACER 做第一.
防5毛登陸,天滅中共,九評共產黨,香港獨立,西藏獨立,台灣獨立,法輪大法好

win8真係咁黑人憎?

引用:
原帖由 dellasus 於 2013-6-9 21:00 發表

要想拆野換野HP DM1 好方便,連螺絲都唔駛.
唔知HP DM1 會唔會更新到A4 5000 版.我比較prefer HP DM1.
估唔到今次ACER 做第一.
我都等緊HP DM1

其實我想 ASUS 出 或者 Lenovo 出部 Ideapad ...
不過 Acer 快手出左先

- Build Quality 我唔敢講話實淨 , 同 1410 比既話
- 至少有個賣相既, 我接受
- 拆開見到係Keyboard 後面係主板, 打 Keyboard 要溫柔d 了
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 62561 於 2013-6-9 21:10 發表

我都等緊HP DM1
啱啱上咗hp 官網

真係有A4 5000,不過好可惜居然用係15吋nb
http://www.shopping.hp.com/en_US ... 5z-e000-Notebook-PC
防5毛登陸,天滅中共,九評共產黨,香港獨立,西藏獨立,台灣獨立,法輪大法好

引用:
原帖由 dom 於 2013-6-9 21:16 發表
其實我想 ASUS 出 或者 Lenovo 出部 Ideapad ...
不過 Acer 快手出左先

- Build Quality 我唔敢講話實淨 , 同 1410 比既話
- 至少有個賣相既, 我接受
- 拆開見到係Keyboard 後面係主板, 打 Keyboard 要溫 ...
呢兩間係focus 落Intel 同NV  廠來,我就唔存希望啦

照計過去出amd 機多的係 HP同Toshiba

11吋機可以留意下MSI,SONY 同Acer

引用:
原帖由 dellasus 於 2013-6-9 21:27 發表

呢兩間係focus 落Intel 同NV  廠來,我就唔存希望啦

照計過去出amd 機多的係 HP同Toshiba

11吋機可以留意下MSI,SONY 同Acer
Asus有機會
Lenovo就難d

同埋香港代理係中意食煙的

X ! 有排 Windows Update
無 LAN 行 WiFi 真係等到
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 9/6/2013 21:34 發表
X ! 有排 Windows Update
無 LAN 行 WiFi 真係等到
Even hv lan also takes time la!
Much updates