[相機攝影] [頂佢系列]大鄉里冒死評 Sony RX100

[頂佢系列]大鄉里冒死評 Sony RX100

有D野好似人人都Like, 贊好。 但我呢個大鄉里就硬係冇興趣。 Xanga係咁, FB係咁。 RX100初出時我為左一粒電, 一D都感覺唔到新力的誠意, 又係變左冇興趣。 後來我自己都認為自己大郷里, 明明去連鎖店買就會送番粒幅廠電, 做乜得硬係想要新力首論預定送。

講番RX100, 我臨飛前沖去買, 4千2多少少。 絕對係只花左30分鐘研究就出動拍野。 所以我唔算識用。 但買左十二個鐘後, 我又去鋪追問有冇GR消息,當時已有足夠記憶去答同場鬼佬夫婦問題, 想要乜立即係menu摷到, 又幫手sell左一部。 所以又唔可以叫完全唔識用。

評論好簡單~~ 我會話成六千銀先得咁細細塊Sensor, 索李食水好很深。 出得官價(尤其MK II), 好心去買APSC sensor的DC。 RX100可能有人話值, 但就肯定唔係APSC果皮 -- Sensor係, 鏡係, 操作都係。

大鄉里做左水魚結論就係咁, 謝謝收看。

引用:
原帖由 tamalemon 於 9/7/2013 15:01 發表
有D野好似人人都Like, 贊好。 但我呢個大鄉里就硬係冇興趣。 Xanga係咁, FB係咁。 RX100初出時我為左一粒電, 一D都感覺唔到新力的誠意, 又係變左冇興趣。 後來我自己都認為自己大郷里, 明明去連鎖店買就會送番粒幅廠 ...
but lens is better than my 4/3

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-9 15:24 發表

but lens is better than my 4/3
講到支鏡, 索李當初唔敢印, 只敢貼張藍label, 其實係有原因
肯定唔可以咁樣比

Olym 支kit肯定已算係好, 唔係我呢D DC可比

首先係咁椅開個箱。 4千2, 就係兩盒野咁, 包埋貼張芒貼, 仲有幅廠電。

咁我又好識造既, 仲會買埋D啱用的配件, 不過唔知點解冇相(唔記得係冇影定只係摷唔到), 所以費事離題 。

配件當中, RX100必備的除左芒貼, 就係皮貼。 我買左呢隻黑色保守款。

其實, 可以包到彩色又潮。

若果乜都唔貼, RX100根本唔係咁揸得忍、
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

RX100的貼紙菜頭,  sharp起上黎係咁款。

我起初都有懷疑, 係1:1黎。
(注 : 主體我固意過暴,唔關RX100事)

RX100的相, 對於我呢D上世紀既大郷里, 個質感還原度係從前大机的級數。

呢個遡光湖面, 到處斜角反射光。 相中大光圈可見到散景, 化開的光体.. 反映出大光圈菜頭, 連同傳説的1寸sensor效果。

crop出鴨鴨的一勿依然可見毛毛質感detail。 不用説, 連我自己都有懷疑係米搞錯左單鏡機相 ....

DC仔冇遮光蓋冇filter, 無可避免地畫面比反射光污染。 中心重點測光所拍, 測光算準確。 菜頭不見明顯遡光反射, 加上BIONZ處理器似乎特別作出玻璃和水面優化, 一盒仔野拍到咁算係一絕。

after see your photos, i don't want to upload mine
(coz photos are bad, and no skills)

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-9 16:38 發表
after see your photos, i don't want to upload mine
(coz photos are bad, and no skills)
我只係隨意亂拍, 雀大唔好傷眼