[硬件] Project NAS Unboxed

Project NAS Unboxed

1. Biostar A68I-350 DELUXE R2.0 ($499)
2. Crucial DDR3-1600 4GB ($250)
3. Hitachi Travelstar 7K500 500GB / 7200rpm ($405)
4. In-WIN BQ660s ITX Case ($649)
5. ubuntu 12.04.3 LTS ($0)

Total: $1803

今次塊版係用E-350的平霸, 亦都係係高登買到的最平配置 (以效能之類計就有新出品1037U)
Ram就唔多講, 又係最平, 果日睇到既係, DDR3-1333仲貴過DDR3-1600, 咁梗係買DDR3-1600啦, 速度我係BIOS lock死係800MHz (400MHz)
Harddisk, 得番Hitachi有2.5" 7200rpm的harddisk, 可能個個都走去買SSD掛

Case就係重頭戲, 不過有d失望, 因為個power switch / power led / hdd led都一定要用到extension cable, 無得用番case上面果個
雖然成個platform都係超低功耗的類型, 最熱既反而就係DC board, 令我有d失望
成個system最嘈係得個APU heatsink fan同埋hdd, 唔係full load都無乜聲

OS就用ubuntu, 有諗過FreeNAS, 不過基於其他考慮, 都係用番standard Linux distribution
裝ubuntu, CPU C6 state要熄左佢, IDE要轉compatibility mode, 睇番document, 原來似係Linux的限制

而家係個ubuntu度裝左Sopcast同埋Samba, Samba設定本身就唔易明, 不過可以用SWAT去簡化佢

試左個network速度, 最高可以去到50-60MB/s, 以2.5" 7200rpm hdd計已經差唔多
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

5. synology os ($)

引用:
原帖由 ccw 於 2013-9-25 06:41 發表
Not waiting for Bay Trail?
http://liliputing.com/2013/09/139-intel-nuc-bay-trail-chip-way.html
won't be $499 at launch

Why dont get NM10, E350 is too slow
Well still better than temash dual core @ 1ghz

引用:
原帖由 dom 於 2013-9-26 19:19 發表
Why dont get NM10, E350 is too slow
Well still better than temash dual core @ 1ghz
Power consumption first priority

Hi~

引用:
原帖由 刺青 於 2013-9-27 01:03 發表
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=18782925163 呢隻箱  
隔離有得 bid 喎
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=1
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-9-27 09:21 發表

隔離有得 bid 喎
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=1
剩箱+牛其實我有興趣.. 不過真係幾貴下

仲諗緊方便點買 N54L.. 不過唔知會唔會比較嘈.. 想擺房用..

In-WIN BQ669 ITX Case

如放屋企, 我既經驗這類 size 火牛會好鬼嘈 , 放係房會頂唔順, 放係廳阿爸阿媽會話有聲..

之後洗幾舊水換左個 Seasonic , 情況一樣, 只係好在少少

最後放棄唔開

引用:
原帖由 kof2003 於 2013-9-27 10:12 發表

仲諗緊方便點買 N54L.. 不過唔知會唔會比較嘈.. 想擺房用..
如果隻牛唔係用 notebook 咁外置式, 一定會嘈!

細牛細 fans, 你想換 DIY 換把靜既又唔多可行..

引用:
原帖由 kof2003 於 2013-9-27 10:12 發表

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1962940

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-9-27 00:28 發表

Power consumption first priority
咁你又叫我買 G530

引用:
原帖由 小Ray 於 2013-9-27 11:24 發表
In-WIN BQ669 ITX Case

如放屋企, 我既經驗這類 size 火牛會好鬼嘈 , 放係房會頂唔順, 放係廳阿爸阿媽會話有聲..

之後洗幾舊水換左個 Seasonic , 情況一樣, 只係好在少少

最後放棄唔開 ...
inWin 好Q嘈, 我最後都平讓左成部機比人

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2013-9-27 11:40 發表

咁你又叫我買 G530
you don't need to pay electricity bill