[軟件] 傳微軟內部已將Win8視作「又一個Vista」

傳微軟內部已將Win8視作「又一個Vista」

新浪科技訊 香港時間1月19日下午消息,知名記者保羅‧瑟羅特(Paul Thurrott)本週報導稱,微軟員工已將Windows 8稱作“又一個的Vista”。這表明,微軟內部已經承認Windows 8未能實現推動PC銷售的預定目標,因此還需要繼續調整。

以往曾有業內人士指出,將Windows 8與Windows Vista類比是不恰當的,因為幾乎沒有人喜歡Windows Vista,而用戶對Windows 8的評價則兩極分化。不過微軟內部人士的態度似乎與此不同。

瑟羅特報導稱,微軟內部的看法是,從銷量和市場接受程度來看,Windows 8至少與Windows Vista一樣糟糕。而在軟件生命週期的同一階段,Windows Vista的銷量甚至還要好於Windows 8。

考慮所有這些因素,在明年推出Windows 9之前,微軟還有許多工作要做。微軟原本希望使Windows更好地支援觸控,從而推動PC銷售,但沒有取得成功。(李麗)

我唔同意

引用:
原帖由 jackli 於 2014-1-18 22:34 發表
我唔同意
Win 8市佔仲差過Vista同期,冇得你唔同意。
都係果句,一個OS得罪商業客一定玩完。

引用:
原帖由 Aware 於 2014-1-18 22:37 發表

不過我部門都系岩岩裝緊7

引用:
原帖由 Aware 於 2014-1-18 22:37 發表

vista俾任何一個office普通員工
做下文書處理都會識用
8你連關機都要重新學過

引用:
原帖由 siupy 於 2014-1-18 22:43 發表

做下文書處理都會識用
8你連關機都要重新學過
+1, just a bit slow compare with XP

介面問題
個os係快左
不過我都係用win7算

我睇ms 4月都係發佈8.2嫁啦

引用:
原帖由 rickywk 於 18/1/2014 22:47 發表

+1, just a bit slow compare with XP
I used Vista for quite a bit of period, no problem after tuning and use sp2

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2014-1-18 23:36 發表
唔知會唔會係XP歸西當日,立即發佈8.2更新..
好多人仲係癡人說夢,認為XP會延期支援至2015年7月.
不過咁,MSE係XP底下係夠做嘅,Win7就唔得.

引用:
原帖由 62561 於 2014/1/18 22:26 發表
新浪科技訊 香港時間1月19日下午消息,知名記者保羅‧瑟羅特(Paul Thurrott)本週報導稱,微軟員工已將Windows 8稱作“又一個的Vista”。這表明,微軟內部已經承認Windows 8未能實現推動PC銷售的預定目標,因此還需要繼續調整 ...
Vista 好過 Windows 8
實際用過 Vista + 老正 Home Prenium Box set 用家

Vista 至少商用客都有出過機
Windows 8 個個商用客都耍手唔要
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 siupy 於 2014/1/18 22:43 發表

做下文書處理都會識用
8你連關機都要重新學過
關機都唔知點關
要搵 program 又係咁出入個 Metro
玩人 counter-productive , Metro UI 正一低能設計
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 bebird 於 2014/1/19 00:30 發表

I used Vista for quite a bit of period, no problem after tuning and use sp2
Vista SP1 already quite good
tune back the speed

Vista 有趣既係 d 人嘈話慢個d 通常係用 Intel 單核又得 1GB RAM 個d 廠機
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2014/1/18 23:36 發表
佢一日唔比翻 user 有得用翻 Legacy (WinVista/Win7/XP類) 介面
d 商用客一日都唔會轉 , 寧願繼續叫 OEM/ODM 比 Downgrade  Windows 7 機
天然系長髮眼鏡娘 最高

裝個classic shell la