[軟件] Win 8.1 update 1

引用:
原帖由 ccw 於 2014-3-4 09:28 發表

After using Surface Pro for a few days.......the interface is actually very good on a touch screen;
the  way IE handled tabs and forward/backward is the best I have ever  experienced.
係...就算chrome依家想學佢咁forward/backward....有時bug到呢....個screen轉左...但之後冇晒反應....

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-4 16:28 發表

但齋食Business就會輸市場占有率,結果有可能同而家既BBM一樣陰乾破產等賣盤.
而且W7支援到2020年,無OEM同Retail,基本上只做Business生意,要買直接同M$講.

一般家庭使用方面M$都預左最後都會變Handheld,notebook同P ...
除非M$特登將Business/Professional版拆出黎做獨立OS,否則Windows都雖要保留一個傳統唔洗老鬼學既start menu。
而且要Tablet完全取代家用DT/NB我覺得冇可能,呢個世界始終有需要係屋企做文書工作,Tablet始終都係消閒工具。

引用:
原帖由 Puff 於 2014-3-4 16:51 發表

surface pro 呢類兩用機越黎越多。屋企用就駁個 docking station 咁話,出街就 touch + optional type cover。macbook air 效能... 普通用家夠晒皮。

不過大屏幕同靚鍵盤依然有市場,雖然實無以前咁大。皆因 tablet 10 ...
我地呢D基本上係Minority,老媽子果D係Majority,無辦法.
就算照用W7賣個銷量長遠都係唔夠平板搶.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 Aware 於 2014-3-4 17:37 發表

除非M$特登將Business/Professional版拆出黎做獨立OS,否則Windows都雖要保留一個傳統唔洗老鬼學既start menu。
而且要Tablet完全取代家用DT/NB我覺得冇可能,呢個世界始終有需要係屋企做文書工作,Tablet始終都係消閒工 ...
Windows保留一個傳統唔洗老鬼學既start menu點用平板Touch......
每按一個位置都相當費神,好容易按錯,加上對硬件既精準度都要好高.

而家基本上要既話係Tablet+BT keyboard+mouse跟住VM公司機做野,一係帶公司部NB返歸做.

遲下M$可能真係只會出Business/Pro/Enterprise就班NB/PC公司用戶.

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-4 18:07 發表

Windows保留一個傳統唔洗老鬼學既start menu點用平板Touch......
每按一個位置都相當費神,好容易按錯,加上對硬件既精準度都要好高.

而家基本上要既話係Tablet+BT keyboard+mouse跟住VM公司機做野,一係帶 ...
D 人話 modern UI 觸控專用,我用落就覺得滑鼠鍵盤無乜特別問題。我個人唔用 modern app 理由就只係多工唔掂 + 乜 Q 都全螢幕同埋整合半桶水。(control panel 兩個,charms 個 network 係閹割版, file manager 一舊雲,etc.) 睇個天氣講下 skype 都要 fullscreen,大佬我唔用果陣好似普通 inactive window idle 係桌面唔得架咩。

引用:
原帖由 Puff 於 2014-3-4 19:20 發表

D 人話 modern UI 觸控專用,我用落就覺得滑鼠鍵盤無乜特別問題。我個人唔用 modern app 理由就只係多工唔掂 + 乜 Q 都全螢幕同埋整合半桶水。(control panel 兩個,charms 個 network 係閹割版, file manager 一舊雲,et ...
Skype可以Background,講緊野可以開返個天氣出來睇.
就算要打字都可以左右兩邊Align windows.

開兩個桌面個問題就係變左以前Desktop咁要Maximize同Minimize.
果兩個制係Tablet又係搞事,又要裝個細制瞄準撳.
W8一個Mouse/手指係左上角拉出來就可以轉/Kill Task,基本上就係Desktop裡面既Taskbar,只不過直放.

Control Panel同File Manager就的確仲要下功夫.

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-4 19:47 發表

Skype可以Background,講緊野可以開返個天氣出來睇.
就算要打字都可以左右兩邊Align windows.

開兩個桌面個問題就係變左以前Desktop咁要Maximize同Minimize.
果兩個制係Tablet又係搞事,又要裝個細制瞄準撳.
W8一個M ...
佢係佔位 snapview,無得疊埋佢,然後我實際可用桌面就縮左水。雖然話 skype 呢類有 notification 搭救下。
不過 snapview 我無認真試,搵日借人部腦玩下先。

另外用極都用唔完嘅例子 adobe reader 無得同時開幾個 file
同埋比如話 Mail app 山卡啦咁遠又會縮嘅 text formatting toolbar (IIRC)

引用:
原帖由 Puff 於 2014-3-4 22:50 發表

佢係佔位 snapview,無得疊埋佢,然後我實際可用桌面就縮左水。雖然話 skype 呢類有 notification 搭救下。
不過 snapview 我無認真試,搵日借人部腦玩下先。

另外用極都用唔完嘅例子 adobe reader 無得同時開幾個 file
...
咁你可唔可以係Android/iOS同時開N個PDF File?

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-5 03:35 發表

咁你可唔可以係Android/iOS同時開N個PDF File?
作為Desktop OS,冇得咁做唔大鑊咩?

引用:
原帖由 Aware 於 2014-3-5 09:27 發表

作為Desktop OS,冇得咁做唔大鑊咩?
咁你唔想係Tab介面咪可以用Desktop開囉,可以開幾多個都得.
而且Desktop介面可以跳返落Tab介面到.
Tab既使用習慣同Desktop係唔同,無計.
要Tab搬返Desktop各項介面出來,都係果句,瞄準目標.

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-5 15:19 發表

咁你唔想係Tab介面咪可以用Desktop開囉,可以開幾多個都得.
而且Desktop介面可以跳返落Tab介面到.
Tab既使用習慣同Desktop係唔同,無計.
要Tab搬返Desktop各項介面出來,都係果句,瞄準目標. ...
所以先講佢應該拆為Phone/Tablet/Desktop+NB三個版本,各有唔同UI,咁先係正路。

引用:
原帖由 Aware 於 2014-3-5 15:26 發表

所以先講佢應該拆為Phone/Tablet/Desktop+NB三個版本,各有唔同UI,咁先係正路。
等Tablet OS同Apps方面成熟既話應該會拆.
始終一開始無Apps就開Tablet版基本上係死路一條,又要等App都唔知等到幾時.
我個人覺得有可能用WP作為藍本放落Tablet上面,減少Apps Dev開發成本,同iOS一樣.
分拆出來既純Desktop/NB版本可能只有係公司/企業先會買到/睇到.

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-5 16:39 發表

等Tablet OS同Apps方面成熟既話應該會拆.
始終一開始無Apps就開Tablet版基本上係死路一條,又要等App都唔知等到幾時.
我個人覺得有可能用WP作為藍本放落Tablet上面,減少Apps Dev開發成本,同iOS一樣.
分拆出來 ...
隨非冇人買家用desktop,否則佢一定要加翻start menu入desktop version。
你都知接受Metro UI既人係呢個世界少成點

引用:
原帖由 Aware 於 2014/3/5 18:05 發表

隨非冇人買家用desktop,否則佢一定要加翻start menu入desktop version。
你都知接受Metro UI既人係呢個世界少成點
If you ask me, I rather learn to use Mac

引用:
原帖由 Aware 於 2014-3-5 15:26 發表

Wrong

可以揀界面就得