[軟件] Win 8.1 update 1

Win 8.1 update 1

http://www.tomshardware.com/news ... blue-undate-april-8,26187.html
改埋哂啲唔等駛既野:o)

引用:
原帖由 rickywk 於 2014-3-3 10:49 發表
你第一日識M$咩
我屋企有部機炒Win,咁我就好順便咁裝Win 8.1 + office 2013試下啦,跟住都仲係X咗聲,之後裝翻個start menu 8入去。

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-4 08:30 發表

如果佢仲出純Desktop界面既話我而家真係會擔憂幾時變UNIX。

始終平版既普及對PC既蠶食到幾嚴重。
There is no way tablet can replace desktop or notebook at business.

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-4 16:28 發表

但齋食Business就會輸市場占有率,結果有可能同而家既BBM一樣陰乾破產等賣盤.
而且W7支援到2020年,無OEM同Retail,基本上只做Business生意,要買直接同M$講.

一般家庭使用方面M$都預左最後都會變Handheld,notebook同P ...
除非M$特登將Business/Professional版拆出黎做獨立OS,否則Windows都雖要保留一個傳統唔洗老鬼學既start menu。
而且要Tablet完全取代家用DT/NB我覺得冇可能,呢個世界始終有需要係屋企做文書工作,Tablet始終都係消閒工具。

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-5 03:35 發表

咁你可唔可以係Android/iOS同時開N個PDF File?
作為Desktop OS,冇得咁做唔大鑊咩?

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-5 15:19 發表

咁你唔想係Tab介面咪可以用Desktop開囉,可以開幾多個都得.
而且Desktop介面可以跳返落Tab介面到.
Tab既使用習慣同Desktop係唔同,無計.
要Tab搬返Desktop各項介面出來,都係果句,瞄準目標. ...
所以先講佢應該拆為Phone/Tablet/Desktop+NB三個版本,各有唔同UI,咁先係正路。

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-5 16:39 發表

等Tablet OS同Apps方面成熟既話應該會拆.
始終一開始無Apps就開Tablet版基本上係死路一條,又要等App都唔知等到幾時.
我個人覺得有可能用WP作為藍本放落Tablet上面,減少Apps Dev開發成本,同iOS一樣.
分拆出來 ...
隨非冇人買家用desktop,否則佢一定要加翻start menu入desktop version。
你都知接受Metro UI既人係呢個世界少成點