[軟件] Win 8.1 update 1

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-4 16:28 發表

但齋食Business就會輸市場占有率,結果有可能同而家既BBM一樣陰乾破產等賣盤.
而且W7支援到2020年,無OEM同Retail,基本上只做Business生意,要買直接同M$講.

一般家庭使用方面M$都預左最後都會變Handheld,notebook同P ...
surface pro 呢類兩用機越黎越多。屋企用就駁個 docking station 咁話,出街就 touch + optional type cover。macbook air 效能... 普通用家夠晒皮。

不過大屏幕同靚鍵盤依然有市場,雖然實無以前咁大。皆因 tablet 10" 16:9 已經係極限,莫講話依家 7" 同 8" 當道...。而且一部勁 NB 桌面級效能可以一個打十個。至少對我呢類人黎講,tablet 睇下文覆下 post 同 e-mail 查下日曆就算數。與其要部做平板就唔三唔四、做 NB 就到喉唔到肺既變形機,不如整部勁野用。

對於普遍老媽子們就實夠皮。

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-4 18:07 發表

Windows保留一個傳統唔洗老鬼學既start menu點用平板Touch......
每按一個位置都相當費神,好容易按錯,加上對硬件既精準度都要好高.

而家基本上要既話係Tablet+BT keyboard+mouse跟住VM公司機做野,一係帶 ...
D 人話 modern UI 觸控專用,我用落就覺得滑鼠鍵盤無乜特別問題。我個人唔用 modern app 理由就只係多工唔掂 + 乜 Q 都全螢幕同埋整合半桶水。(control panel 兩個,charms 個 network 係閹割版, file manager 一舊雲,etc.) 睇個天氣講下 skype 都要 fullscreen,大佬我唔用果陣好似普通 inactive window idle 係桌面唔得架咩。

引用:
原帖由 Henry 於 2014-3-4 19:47 發表

Skype可以Background,講緊野可以開返個天氣出來睇.
就算要打字都可以左右兩邊Align windows.

開兩個桌面個問題就係變左以前Desktop咁要Maximize同Minimize.
果兩個制係Tablet又係搞事,又要裝個細制瞄準撳.
W8一個M ...
佢係佔位 snapview,無得疊埋佢,然後我實際可用桌面就縮左水。雖然話 skype 呢類有 notification 搭救下。
不過 snapview 我無認真試,搵日借人部腦玩下先。

另外用極都用唔完嘅例子 adobe reader 無得同時開幾個 file
同埋比如話 Mail app 山卡啦咁遠又會縮嘅 text formatting toolbar (IIRC)